Lagi cerita pasal binatang ‘haram’ nie, iaitu babi atau khinzir yang sebelum nie corak babi dijumpai dalam rekaan sejadah. Tapi kali nie, kami nak kongsikan mengenai cara untuk membezakan yang mana satu daging babi dan yang mana daging lembu.
Bukan apa, sekarang nie macam-macam boleh berlaku, takut pulak kita nak beli daging lembu kat pasaraya dapat pulak daging binatang babi nie. Jom lihat info mengenai daging khinzir ini secara detail di bawah.
Menurut Dr. Ir. Joko Hermanto, Dekan Jabatan Ilmu dan Teknologi Pangan IPB di Indonesia mengatakan bahawa melalui mata kasar, terdapat lima aspek yang dapat dibezakan antara daging babi dengan daging lembu iaitu warna, serat daging, jenis lemak, aroma dan tekstur. Berdasarkan perkara ini, fokus pengamatan mereka diarahkan pada lima aspek tersebut.
1. Beza Warna Daging Babi dan Daging Lembu
2. Beza dari segi serat daging
3. Dari lemak yang kelihatan
Perbezaan
terdapat pada peringkat keanjalannya. Daging b.a.b.i mempunyai tekstur
lemak yang lebih elastik sementara lemak lembu lebih kaku dan berbentuk.
Selain itu lemak daging b.a.b.i sangat basah dan sukar dilepaskan dari
dagingnya sementara lemak daging agak kering dan kelihatan berserat
Namun kita harus berhati-hati pula bahawa pada bahagian tertentu seperti
buah pinggang, lemak b.a.b.i kelihatan hampir serupa dengan lemak
lembu.
4. Dari segi tekstur
Daging lembu
mempunyai tekstur yang lebih kaku dan padat berbanding dengan daging
b.a.b.i yang lembik dan mudah diregangkan (lihat gambar). Melalui
perbezaan ini sebenarnya ketika kita memegangnya pun sudah terasa
perbezaan yang nyata antara keduanya kerana dapat dirasakan daging
b.a.b.i lebih kenyal dan mudah direnggangkan. Sementara daging lembu
terasa solid dan keras sehingga cukup sukar untuk diregangkan.
5. Dari segi aroma
Terdapat
sedikit perbezaan antara keduanya. Daging b.a.b.i mempunyai aroma khas
tersendiri, sementara aroma daging lembu adalah hanyir seperti yang
telah kita ketahui. Dari segi bau inilah sebenarnya perkara paling
penting untuk membezakan antara kedua-dua daging ini. Kerana walaupun
warna telah ditukar dan dicampur antara keduanya, namun aroma kedua-dua
daging ini masih boleh dibezakan. Sayangnya kemampuan untuk membezakan
melalui aromanya ini memerlukan latihan yang berulang-ulang kerana
memang perbezaannya tidak terlalu ketara.
6. Ciri-ciri secara Umum
Secara
amnya, bentuk daging babi yang diternak dan babi hutan sangat mirip satu
sama lain, sementara daging babi mempunyai perbezaan yang cukup banyak
dengan daging lembu. Namun ketika kedua-dua jenis daging tersebut telah
dicampurkan, apatah lagi setelah disebatikan dengan darah lembu,
kedua-duanya (daging babi dan lembu) menjadi sangat sukar untuk
dibezakan.DIHARAP INFO NI BERGUNA KEPADA ORANG ISLAM
Sumber oopsshmedia.blogspot.com